
Správný poměr živin
Existují tři základní živiny - tuky, sacharidy a bílkoviny - a je důležité zachovat jejich optimální poměr. Pro jedince, který netrpí problémy s váhou je doporučován poměr: 55 - 60 % sacharidy; 25 - 30% tuky; 10 - 15% bílkoviny.
Pokud vás trápí nadváha je potřeba zvýšit podíl bílkovin a snížit množství sacharidů i tuků (zejména živočišných). Bílkoviny by tedy tvořily cca 30% jídelníčku, okolo 50% sacharidy a 20% tuky.
Může se zdát obtížné toto dodržovat, ale pokud víte, které potraviny jsou bohaté, na které živiny, snadno se zorientujete. Mezi vhodné zdroje živin patří:
- Sacharidy: obiloviny (celozrnné, žitné, ovesné - co nejméně pšeničné), těstoviny, rýže, brambory, některé druhy zeleniny, luštěniny. Problematické jsou zejména jednoduché cukry, těch by nemělo být více než 7 - 10% z celkového podílu sacharidů a měly by pocházet ideálně pouze z ovoce. Při hubnutí je nutné také výrazně omezit klasické přílohy. Zapomeňte na hory brambor, rýže nebo těstovin nebo hromady pečiva - těchto dobrot si je třeba začít užívat mnohem uvážlivěji, než jsme zvyklí.
- Bílkoviny: libové drůbeží, telecí, jehněčí, zvěřina, ryby, vejce, netučné mléčné výrobky, netučné sýry, luštěniny apod. Bílkoviny mají v hubnutí zásadní postavení, neboť mají nejvyšší sytivost a jsou nejvíce náročné na vstřebávání (spoustu kalorii v nich přijatých je spáleno během jejich trávení). Dále pak také chrání svalovou hmotu, která trpí při hubnutí ztrátami (samotné svaly přitom hubnutí přispívají).
- Tuky: ryby, ořechy, kvalitní oleje lisované za studena. Tuky nejsou žádné zlo, jak se mnozí domnívají, ale je třeba je přijímat přiměřeně a volit ty kvalitní.
Důležité je také rozdělení konzumace daných živin v průběhu dne. Ráno by mělo sestávat zejména ze sacharidů, a čím se více den blíží k večeru, tím více by měly sacharidy ustupovat a převažovat bílkoviny. Na večeři už je tedy nevhodné ovoce a klasické přílohy či pečivo, natož sladkosti. Vhodné jsou však různé saláty, maso, ryby, potažmo luštěniny, mléčné výrobky apod. Existuje velká spousta zdravých receptů, podle kterých je možné se inspirovat.